CV-ketel vervangen, aandachtspunten voor appartementseigenaren

Appartementseigenaren die in hun Vereniging van Eigenaren (VvE) geen gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie hebben en nog niet zijn aangesloten op een warmtenet, hebben een eigen CV-ketel. Een CV-ketel gaat doorgaans zo’n 15 jaar mee voordat die moet worden vervangen. Bij het vervangen van de CV-ketel is oplettendheid geboden. Vooral voor appartementseigenaren. Nederlandvve.nl legt uit hoe dat zit.

Rookgasafvoer controleren bij vervangen CV-ketel

Heel belangrijk is om te laten controleren of de rookgasafvoer van de VvE nog wel in orde is. De installateur moet namelijk garanderen dat de rookgasafvoer nog net zo lang mee kan als de nieuwe ketel. Daarnaast moet de rookgasafvoer ook geschikt zijn voor het type ketel dat de appartementseigenaar wil installeren. Niet alle rookkanalen zijn namelijk geschikt voor moderne HR-ketels. Als die worden aangesloten op een verkeerde afvoer, dan bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. Lees hier tips voor een veilige rookgasafvoer in de VvE.

Nederland gaat van het gas af, toch CV-ketel vervangen?

Nederlandse huishoudens gaan steeds meer van het gas af. Dat geldt ook voor VvE’s. Toch kan het verstandig zijn om de CV-ketel te vervangen. Het hangt namelijk af van de vraag of er al concrete plannen zijn om de VvE aan te sluiten op een warmtenet. Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zegt daarover in het magazine van VvE Belang:

“Het is logisch dat mensen twijfelen over de vervanging van hun cv-ketel. Het antwoord is voor iedere situatie anders. Zo speelt mee hoe oud de cv-ketel is en of deze nog werkt, hoe goed de woning is geïsoleerd en natuurlijk wat de plannen van de gemeente zijn. Komt er een warmtenet, en zo ja op welke termijn?”

Komt er wel voor ieder huishouden een warmtenet?

Daar komt bij dat het nog maar de vraag is of er wel daadwerkelijk een warmtenet komt voor ieder huishouden. In maart 2018 schreef Nederlandvve.nl op basis van diverse onderzoeken al dat gasloze huishoudens onbetaalbaar zijn. En NOS.nl liet begin 2019 weten dat huishoudens die al zijn aangesloten op warmtenetten, zich beklagen over de hoge prijzen.

Nieuwe CV-ketel combineren met isolatie-maatregelen

Het is dus maar de vraag of elk huishouden wordt aangesloten op een warmtenet. Er kan dus gekozen worden voor een alternatief, waarbij wel alvast wordt voorgesorteerd op een gasloos huishouden, maar er voorbereidingen worden getroffen om de woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Dat kan door de woning te isoleren. In 2030, als de woning helemaal van het gas af moet zijn, kan dan de warmtepomp geïnstalleerd worden.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 27 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.