VvE moet loden waterleiding vervangen

Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) moeten oude loden waterleidingen vervangen, dat adviseert de Gezondheidsraad. In gebouwen met loden leidingen, kan het loodgehalte in het drinkwater te hoog zijn. Dat kan gezondheidsrisico’s opleveren voor kinderen en zwangere vrouwen, waarschuwt de Gezondheidsraad. Daarom moeten oude loden waterleidingen worden vervangen. Nederlandvve.nl legt uit wat VvE’s moeten doen.

Controleer of de VvE nog loden leidingen heeft

Uiteraard is het om te beginnen van belang om te controleren of de VvE loden waterleidingen heeft. Vooral in huizen van voor 1960 werd nog lood gebruikt voor het leidingwerk. Veel daarvan zijn inmiddels vervangen, maar eind 2019 bleek dat ongeveer 200.000 woningen nog loden waterleidingen hebben. VvE’s doen er daarom verstandig aan om te controleren of ze nog loden leidingen gebruikt.

Zo herken je een loden waterleiding

Een loden waterleiding is eenvoudig te herkennen. Geadviseerd wordt om met een lepel te tikken op de waterleiding aan beide kanten van de watermeter. Als dit een dof geluid maakt, dan heb je vermoedelijk met lood te maken. Daarnaast is lood grijs van kleur, maar het kan geverfd zijn. Daarom wordt geadviseerd om de leiding een beetje op te schuren of te krassen met een mesje, om te zien welke kleur onder het oppervlak zit. Als dat zilverkleurig is, dan heb je met lood te maken.

Video: loden waterleiding herkennen

Bekijk ook onderstaande video van waterleidingbedrijf Dunea voor tips om een loden waterleiding te herkennen.

Ook Stichting Woon! heeft een instructievideo gemaakt over het herkennen van loden leidingen en wat je moet doen als die nog aangesloten is. Die video tref je hieronder:

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 26 mei 2020.

Reacties


Discussiƫren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiƫren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.